Феномен історичності в романі Павла Загребельного "Диво" - Бондаренко, Юрій Іванович (Дивослово, 2006)
У статті визначено тему історичності як провідну в романі П.Загребельного "Диво". Автор аналізує художню інтерпретацію цієї теми, вивляє її різні грані. Він зв*язує віддалені часові площині, наявні у творі, встановлює паралелі між героями далеких епох.
Літературна творчість – оригінальний спосіб історизації, тобто ціннісного виділення із часового потоку сучасного й минулого всього, що є, на думку митців, феноменальним, і надання йому художньої значущості. Історична романістика, до якої належить "Диво" П.Загребельного, – один із кращих зразків висвітлення досліджуваного явища.
Keywords: історичність; феномеальне; неісторичність; творча історичність; агресивна історичність