Садиба Білозерських-Кулішів хутір Мотронівка як гніздо культури Поліського краю - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
У статті вперше на широкому фактичному матеріалі розкривається одна із цікавих і науково-важливих проблем літературознавства – наяв-ність на Поліссі у ХІХ – на поч. ХХ ст. різних гнізд культури. Автор статті намагається визначити їх багатогранність та специфіку, вказуючи і на наявність садиб представників творчої інтелігенції: акторів, художників, композиторів, письменників. Саме до останньої категорії і відносить автор статті садибу Мотронівка. У статті в історичній послідовності розкриваються основні три етапи функціонування садиби Мотронівка як гнізда культури. Перший етап – це час, коли садиба належала родині Білозерських і коли йшов процес форму-вання її членів як майбутніх представників українського національно-культурного та громадського процесу др. пол. ХІХ ст. Але автор підкрес-лює, що процес виховання не обмежувався сім’єю, а в ньому брали участь і видатні діячі української культури Т. Шевченко, П. Куліш, В. Забіла, М. Білозерський та ін.
Keywords: гніздо культури; хутір Мотронівка; П. Куліш