ЕКОЛОГІЧНИЙ ТРЕНІНГ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ РОЗВИТКУ ЕКОЛОГІЧНОЇ СВІДОМОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Нагорний, П. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Метою роботи було теоретично обґрунтувати потенціал екологічного тренін гу як ефективного засобу розвитку екологічної свідомості студентської молоді та проаналізувати психологічні механізми, що забезпечують його вплив на когнітивний, емоційно-ціннісний і поведінковий компоненти екосвідомості. У статті досліджено сучасні суспільно-екологічні виклики, зумовлені зростанням антропогенного навантаження й недостатнім рівнем екологічної відповідаль ності студентів, а також проаналізовано наукові підходи до ролі тренінгових технологій в екологічній освіті. Узагальнено позиції сучасних авторів щодо значущості інтерактивних методів, групової взаємодії та діяльнісних форм у формуванні стійких екологічних установок. На основі вивчених джерел виявлено, що екологічний тренінг створює умови для глибшого засвоєння екологічних знань завдяки активізації процесів соціального навчання, емоційно-ціннісної ідентифі кації та рефлексії, що сприяє переосмисленню ціннісних орієнтацій і формуванню мотивації до екологічно відповідальної поведінки. У роботі проаналізовано доціль ну структуру екологічного тренінгу, розкрито зміст його етапів та способи поєднання пізнавальних, рефлексивних і практичних методів. Особливу увагу приділено тому, як тренінговий формат сприяє активному залученню студен тів, поглибленню їхнього розуміння екологічних проблем та формуванню внутрішньої мотивації до екологічно відповідальних дій. Виявлено переваги тренінгового формату порівняно з традиційними лекційними та дискусійними заняттями, а також окреслено потенційні обмеження, пов’язані з мотиваційними та організаційними чинниками. Обґрунтовано, що екологічний тренінг є перспек тивним і гнучким інструментом підвищення екологічної свідомості, здатним забезпечити інтеграцію знань, цінностей і дій. Перспективами подальших досліджень визначено емпіричну перевірку ефективності тренінгових програм та вивчення довготривалих змін у поведінкових практиках студентів.
Keywords: екологічний тренінг; екологічна свідомість; студентська молодь; екологічні цінності; екологічна освіта