Паремійна вербалізація мовленнєвих норм у "Галицько-руських народних приповідках" І. Франка - Бойко, Н. І. (My University, 2017)
У статті схарактеризовано особливості паремійної вербалізації мовленнєвих норм українців крізь призму семантичних параметрів прислів'ю і приказок. Визначено склад паремій на позначення процесів мовлення та комунікативних ситуацій. З'ясовано, що всі прислів'я і приказки на позначення комунікативних актів можна об'єднати в кілька груп, семантика і структура кожної з яких ґрунтується на основі аксюлогічних значеннєвих планів і містить ключові лексеми, що слугують маркерами оцінності. Зазначено, що до ядерних лексем належать загальні та власні назви осіб, зоолексеми, фітолексеми, соматизми тощо. Дослідження здійснено на матеріалі збірника І. Франка "Галицько-руські народні приповідки".
The article discusses the peculiarities of verbalizing Ukrainian speech norms through the prism of semantic parameters of proverbs and sayings as well as determines the composition of proverbs designating speech processes and communicative situatbns. It is found that all proverbs and sayings denoting communicative acts can be divided into several groups, with the meaning and structure of each of them based on axblogical semantic planes and containing key lexical units serving as evaluation markers. It is noted that the nuclear lexical units include common nouns and proper names of individuals, zoonyms, phytonyms, somatisms etc. The research draws on the material of I. Franko's colbctbn of Galician- Ruthenian Folk Poetical Jokes.
Keywords: семантичні параметри українських прислів'їв і приказок; мовленнєві норми; І. Франко; proverbs of the Ukrainian language; semantic parameters of Ukrainian proverbs and sayings; verbalization