Іоаникій Галятовський – соратник Лазаря Барановича і видатний церковний та культурний діяч України XVII ст. - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
У статті розкриваються основні віхи життя і творчості видатного представника чернігівської літературної школи XVII ст. Іоаникія Галятовського, який визначався своєрідною таланови тістю, начитаністю, людяністю й відданістю православній вірі. На всіх етапах життя він проповідував Боже слово, написав декілька важливих богословських творів, зокрема «Ключъ разумѣнія», у якому не лише зібрав свої основні проповіді, пов’язані з життям Ісуса Христа та Богородиці, а й розробив правила для проголошен ня релігійних повчальних промов, які стали основою для створення першого в православ’ї підручника з гомілетики. Крім цього, твори І. Галятовського, що написані тодішньою українською мовою, відзна чаються художньою майстерністю, умілим використанням стилю бароко, доступністю широкій аудиторії слухачів. І. Галятовський також багато зробив для утвердження Чернігівського Єлецького монастиря як центру незалежного від Московії церковного життя та духовності, проповідуючи при цьому ідею єднання слов’янських народів проти зовнішніх ворогів.
Main stages of the life and creative work of such prominent representative of Chernihiv literature school of the 17th c. as Ioanykyi Haliatovskyi, a talented, educated and devoted to Orthdox faith person, are revealed in the paper. During all his life he was preaching God’s Word, wrote several significant theological works, including «The Key of Understanding», a collection of his sermons dedicated to Jesus Christ and Our Lady, where he also elaborated the rules for sermons, which became the basis of the first manual in homiletics in Orthodoxy. Besides, I. Haliatovskyi’s works, written in Old Ukrainian language, are characterized by artistic skills, proficient Baroque style and accessibility to a wide audience. I. Haliatovskyi also contributed to the establishment of Chernihiv Yeletskyi monastery as a centre of the independent from Moscow church life and spirituality, supporting at the same time the idea of Slavic peoples’ union against outer enemies.
Keywords: І. Галятовський; чернігівська літературна школа; проповіді; Боже слово; бароко; Єлецький монастир; Чернігів