ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ У МУЗИЧНОМУ ФАХОВОМУ КОЛЕДЖІ - ЛЕВАНДОВСЬКИЙ, МИХАЙЛО ЮРІЙОВИЧ (My University, 2026)
У дисертації на основі аналізу теоретичних і практичних підходів до проблеми формування соціальної компетентності студентів у музичних фахових коледжах здійснено узагальнення наукових положень і практичне розв’язання означеного завдання. Актуальність дослідження зумовлена сучасними соціокультурними трансформаціями, що висувають підвищені вимоги до рівня соціальної зрілості, комунікативної культури, відповідальності та здатності до ефективної взаємодії майбутніх фахівців мистецького профілю. У контексті воєнних і післявоєнних викликів, посилення ролі культурної дипломатії, зростає потреба у формуванні таких особистостей, які не лише володіють високим рівнем професійної майстерності, а й здатні до конструктивної соціальної взаємодії, емпатії, толерантності та громадянської активності. Музичний фаховий коледж, як важлива ланка системи професійної мистецької освіти, створює сприятливі умови для розвитку соціальної компетентності студентів завдяки поєднанню навчальної, творчої та комунікативної діяльності. Разом з тим, традиційна орієнтація освітнього процесу переважно на професійно-виконавську підготовку часто залишає поза увагою цілеспрямоване формування соціально-комунікативних якостей здобувачів освіти. Це обумовлює необхідність наукового пошуку та обґрунтування педагогічних умов, які забезпечать ефективний розвиток соціальної компетентності студентів у процесі фахової підготовки, що й становить сутність даного дослідження. 3 У першому розділі подано теоретичні підходи до трактування сутності соціальної компетентності, окреслено її структуру, основні функції та критерії сформованості у студентів мистецького профілю. Обґрунтовано, що соціальна компетентність формується в умовах інтеграції гуманітарних знань, мистецького досвіду та особистісного розвитку. Визначено педагогічні засади формування цього феномену в контексті фахового музичного навчання. У другому розділі проаналізовано практику формування соціальної компетентності в мистецьких коледжах. На основі діагностики рівнів сформованості соціальної компетентності студентів музичного профілю виявлено типові проблеми та чинники, що впливають на її розвиток. Зокрема, досліджено роль навчального середовища, педагогічної взаємодії, позааудиторної діяльності та соціокультурного контексту. Узагальнено результати констатувального етапу дослідження, які засвідчили неоднорідність підходів до соціалізації студентів у мистецьких закладах фахової передвищої освіти. У третьому розділі розроблено модель формування соціальної компетентності студентів, що враховує специфіку музичного фаху. Теоретично обґрунтовано педагогічні умови, які забезпечують ефективне формування соціальної компетентності: інтеграція соціально-гуманітарної підготовки в освітній процес музичного фахового коледжу; формування ціннісно мотиваційної сфери та гуманістичних орієнтацій студентів; залучення студентів до соціально-практичної діяльності та партнерств із громадою; розвиток цифрової грамотності та комунікативної культури у професійній взаємодії; створення культурно-мистецького простору для розвитку емоційної та соціальної чутливості. Проведено формувальний експеримент, результати якого підтвердили ефективність впроваджених педагогічних умов у професійній підготовці майбутніх музикантів. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що: уперше теоретично обґрунтовано педагогічні умови формування соціальної компетентності студентів у процесі фахової підготовки в музичному фаховому коледжі 4 (інтеграція соціально-гуманітарної підготовки в освітній процес музичного фахового коледжу; формування ціннісно-мотиваційної сфери та гуманістичних орієнтацій студентів; залучення студентів до соціально-практичної діяльності та партнерств із громадою; розвиток цифрової грамотності та комунікативної культури у професійній взаємодії; створення культурно-мистецького простору для розвитку емоційної та соціальної чутливості); експериментально перевірено їх ефективність шляхом реалізації в освітньому процесі музичного фахового коледжу педагогічної моделі формування соціальної компетентності студентів; визначено критерії (когнітивної сформованості, мотиваційно-ціннісного ставлення, поведінково-діяльнісної активності, рефлексивної зрілості), показники та рівні сформованості (високий, середній, низький) соціальної компетентності студентів музичного фахового коледжу, що відображають динаміку розвитку особистості майбутнього музиканта у процесі фахової підготовки; уточнено сутність і зміст поняття «соціальна компетентність», на основі чого запропоновано авторське визначення: соціальна компетентність розглядається як інтегративна якість особистості, що включає систему знань, умінь, ціннісних орієнтацій, соціальної відповідальності та культурної ідентичності, яка забезпечує здатність ефективно взаємодіяти, адаптуватися до соціальних змін, проявляти емпатію, толерантність і активність у соціальному просторі; сутність і зміст поняття «соціальна компетентність» уточнено і у контексті професійної підготовки студентів музичних фахових коледжів як інтегративного особистісного утворення, що забезпечує ефективну взаємодію в соціальному середовищі, виконання соціально значущих ролей та гармонізацію міжособистісних відносин у професійно-творчій діяльності; уточнення набуло також поняття «педагогічні умови формування соціальної компетентності студентів музичного фахового коледжу», яке розглядається як система взаємопов’язаних організаційно-педагогічних, змістових, технологічних та соціокультурних чинників, що забезпечують цілісність процесу професійного й особистісного розвитку майбутнього музиканта; 5 удосконалено методичне забезпечення процесу діагностування соціальної компетентності студентів музичних фахових коледжів, яке базується на поєднанні кількісних і якісних методів (тестування, анкетування, самооцінювання, педагогічного спостереження), що дозволяє комплексно оцінювати рівень сформованості когнітивного, мотиваційно-ціннісного, поведінково-діяльнісного та компетентності студентів; рефлексивного компонентів соціальної набули подальшого розвитку: структура соціальної компетентності студентів музичного фахового коледжу, що передбачає взаємодію чотирьох компонентів (когнітивного, мотиваційно-ціннісного, поведінково-діяльнісного, рефлексивного) у контексті професійної підготовки майбутнього музиканта; підходи до інтеграції професійної музичної підготовки та соціального виховання студентів через створення взаємопов’язаних освітніх середовищ – навчального, виховного, соціально-практичного, цифрово-комунікативного та мистецько культурного; форми, методи й засоби реалізації педагогічних умов формування соціальної компетентності студентів музичного фахового коледжу, серед яких провідними визначено: інтерактивні методи навчання (дискусії, кейс-метод, рольові ігри, проєктне навчання), виховні заходи гуманістичного спрямування (тематичні зустрічі, благодійні концерти, творчі акції), цифрові освітні платформи для комунікації й спільної творчої діяльності, культурно просвітницькі ініціативи у взаємодії з громадами. Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці, науковому обґрунтуванні та апробації педагогічної моделі формування соціальної компетентності студентів музичного фахового коледжу, а також у впровадженні результатів дослідження в освітній процес музичних фахових коледжів та інших мистецьких закладів освіти (через оновлення змісту освітніх компонентів гуманітарного й фахового циклів із урахуванням соціально комунікативного складника, впровадження інтерактивних і тренінгових форм навчання, активізацію соціально значущої, волонтерської та проєктної діяльності студентів).
Keywords: педагогічні умови; професійна компетентність; соціальна компетентність; педагогічна модель; модель формування соціальної компетентності студентів; соціальне середовище; освітній процес; професійна підготовка; мистецька освіта; музичний фаховий коледж; міжособистісна взаємодія; інтерактивне навчання