Український закордонний паспорт періоду Української революції (1917–1924 рр.): за матеріалами відділу зарубіжної україніки Інституту книгознавства Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського - Петриченко, К. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
Стаття присвячена огляду літератури фонду відділу зарубіжної україніки Інституту книгознавства Національної бібліотеки України імені В. І. Вер- надського з питань вивчення українського закордонного паспорта впродовж усього періоду його існування та використання: від моменту висловлення пропозиції про його запровадження – 28 листопада 1917 р. і до часу існування дипломатичних місій, що видавали українські закордонні паспорти, – у 1924 р. Основну увагу у ній зосереджено на мемуарах сучасників подій: дипломатів, державних діячів, творчої інтелігенції. Аналіз мемуарної літератури дає підстави стверджувати, що вона має важливе наукове значення, оскільки містить документальні свідчення про використання українських закор- донних паспортів для виїзду українських громадян, зокрема євреїв, до різних країн Європи та Америки; висвітлює існування як дипломатичного, так і звичайного українського паспортів різних державних утворень періоду Української революції – Української Держави, очолювана гетьманом Павлом Скоропадським, Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки. Крім того, у статті розглянуто великий масив інформації про український закордонний паспорт в літературі української діаспори 1920–2000-х рр. У ній велику увагу зосереджено на висвітленні діяльності українських дипломатичних місій та консульств, їх періоду існування та специфіки роботи, подано зразки українських закордонних паспортів та описано їх вигляд і значення в історії розвитку української державності.
Keywords: дипломатія; закордонний паспорт