Генерал П. Х. Вітгенштейн у бойових діях російської армії проти наполеонівської Франції в 1813–1814 рр. - Моціяка, П. П. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
Стаття присвячена дослідженню ролі генерала П. Х. Вітгенштейна у протистоянні з наполеонівською Францією під час закордонного походу російської армії 1813–1814 рр. Розкрито обставини його призначення та наступного звільнення з посади головнокомандувача союзних пруссько-російських військ. Висвітлено бойовий шлях корпусу генерала П. Х. Віт-генштейна у битвах восени 1813 – навесні 1814 рр. на території Німеччи-ни і Франції. Зроблено висновок про те, що обставини, які складалися на завершальному етапі наполеонівських війн, не дозволили П. Х. Вітген-штейну сповна виявити його мистецтво воєначальника.
Keywords: Наполеон Бонапарт; наполеонівські війни; Лютцен