Засвоєння іншомовної лексики як поетапний когнітивний процес - Ненько, Ю. П. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті розглянуто процес засвоєння іншомовної лексики як складний поетапний когнітивний процес, що передбачає поступове формування знань – від первинного ознайомлення до його активного використання у мовленні. Обґрунтовано, що засвоєння лексичних одиниць має поетапний і безперервний характер і включає п’ять взаємопов’язаних стадій: ознайомлення зі словом, опанування його форми, встановлення значення, закріплення у пам’яті та активне використання. Визначено типові труднощі, що виникають на кожному етапі, а також запропоновано відповідні методичні стратегії їх подолання. Доведено доцільність поєднання діяльнісного, когнітивного та психолінгвістич ного підходів до навчання лексики. Показано ефективність використання іннова ційних технологій, що дозволяють організувати поетапне навчання, забезпечи ти систематичне повторення та створити умови для практичного викорис тання лексичних одиниць.
Keywords: лексична компетентність, засвоєння лексики, поетапне навчання іноземної мови, інноваційні технології, професійно орієнтоване навчання