Вплив передпосівної обробки насіння кукурудзи метаболічно активними речовинами на вміст фотосинтетичних пігментів - Богдан, О. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті досліджено вплив передпосівної обробки насіння цукрової кукурудзи метаболічно активними речовинами на вміст фотосинтетичних пігментів. Актуальність роботи зумовлена необхідністю підвищення продуктивності культури шляхом застосування ефективних біостимуляторів, здатних оптимізувати фізіолого-біохімічні процеси рослин. Польові дослідження проведено на базі навчально-дослідної агробіостанції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя із використанням насіння кукурудзи сорту Спокуса, обробленого комбінаціями таких метаболічно активних сполук, як вітамін E, убіхінон-10, метіонін, параоксибензойна кислота, MgSO₄. Встановлено, що всі досліджувані варіанти обробки сприяли підвищенню вмісту хлорофілу порівняно з контролем. Найвищі значення показників зафіксовано у варіанті з додаванням MgSO₄, який забезпечував найбільш виражений ефект, що підтверджується підвищенням значень показників. Порівняння з препаратом Вимпел показало, що окремі комбінації метаболічно активних речовин не поступаються або перевищують його ефективність за здатністю стимулювати накопичення фотосинтетичних пігментів. Отримані результати узгоджуються з даними щодо позитивного впливу цих комбінацій на морфометричні показники та біомасу рослин. Отримані результати свідчать, що передпосівна обробка насіння кукурудзи метаболічно активними речовинами є ефективним заходом підвищення інтенсивності фотосинтетичних процесів, що проявляється у збільшенні вмісту хлорофілу на всіх етапах розвитку рослин. Найбільш виражений і стабільний ефект забезпечує комплексна дія сполук із включенням MgSO₄, що вказує на доцільність синергетичного поєднання біологічно активних компонентів. Загалом, застосування таких обробок сприяє формуванню більш активного фотосинтетичного апарату рослин і може розглядатися як перспективний елемент технології вирощування кукурудзи, спрямований на підвищення фізіологічної стійкості та потенційної продуктивності культури.
Keywords: цукрова кукурудза, фотосинтетичні пігменти, хлорофіл, метаболічно активні речовини, вітамін E, метіонін, убіхінон-10, параоксибензойна кислота, MgSO₄