Творча постать П. Вірського у вимірах сучасної хореографії України - Романенко, Ольга Олександрівна (My University, 2019)
Визначним явищем в історії українського хореографічного мистецтва є спадщина відомих вітчизняних хореографів, які жили і творили у XX столітті, а саме: В. Верховинця, П. Вірського, В. Литвиненка, В. Авраменка та багатьох інших. В плеяді найталановитіших діячів вітчизняної національної культури особливе місце належить українському артисту балету, балетмейстеру, хореографу Павлу Вірському, який академізував український народно-сценічний танець. Поєднуючи елементи українського танцювального фольклору з класичною пластикою, балетмейстер Вірський створив якісно нову танцювальну мову – лексику сучасної української народно-сценічної хореографії. Створення П. Вірським авторського Ансамблю народного танцю України, сприяло подальшому стрімкому розвитку національної народно-сценічної хореографії. На сьогоднішній час Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. П. Вірського очолює видатний хореограф, балетмейстер і учень П. Вірського Мирослав Вантух. Ансамбль і його очільник намагаються зберегти самобутню танцювальну культуру України та продовжують розвивати провідні напрями національної народно-сценічної хореографії, започатковані П. Вірським, а саме: єдність традицій і новаторства; міцний взаємозв’язок національного й інтернаціонального; уміле поєднання фольклорних джерел із сучасними танцювальними формами; синтез народної та класичної хореографії; еволюція лексики українського танцю; розширення тем хореографічних постановок шляхом звернення до сучасності.
Науковий керівник Ростовська Юлія Олександрівна - кандидат педагогічних наук, доцент Рецензенти Куценко Сергій Володимирович - кандидат педагогічних наук, доцент кафедри хореографії та художньої культури Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини; Коваль Олена Віталіївна кандидат педагогічних наук, доцент Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя
Keywords: народно-сценічна хореографія; фольклорні зразки; балетмейстер; ансамбль