Спецкурс «Антична зброя» для учнів закладів загальної профільної освіти - Кухар, Максим Володимирович (My University, 2023)
У пропоновані магістерській роботі з’ясовуються теоретичні та методичні засади спецкурсу «Антична зброя» для здобувачів освіти у закладах загальної профільної освіти. Вважаємо, що проектований спецкурс сприятиме формуванню та поглибленню зацікавленості учнів до історії; допомагатиме встановлювати міжпредметні зв’язки між такими навчальними курсами як «Історія України», «Всесвітня історія» та «Захист України». В основу розробленої модельної програми спецкурсу покладено порівняльний підхід, який дозволяє поглиблювати історичні знання учнів через виділення спільних і відмінних рис в озброєнні піхотинців і вершників часів Античної Греції та Античного Риму. Наголосимо, що цей спецкурс має солідну практичну складову, яка в тому числі пояснює логіку та напрямки еволюції окремих елементів сучасного індивідуального озброєння.
Keywords: античність; Давня Греція; Давній Рим; фаланга; легіон; наступальна зброя; оборонна зброя; бойовий порядок; спецкурс; дослідницький підхід у навчанні