БАЛКАНСЬКЕ ПИТАННЯ В ЗОВНІШНІЙ ПОЛІТИЦІ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ (ХІХ- ПОЧ.ХХ СТ.) - Щербак, Олександр Павлович (My University, 2024)
Досліджуючи Балканське питання в зовнішній політиці Велико-Британії ХІХ- поч. ХХ ст., наукову роботу було розділено хронологічно на три розділи. Дана тема досліджень є актуальною, тому, що Балканський півострів був головним джерелом політичної напруженості та конфліктів між провідними країнами Європи. В цей період історії у цьому регіоні постійно відбувалися, якісь суперечності, такі, як економічні, політичні і т.д. Велика Британія мала значний інтерес, до цієї території, оскілька вона впливала на її зовнішню політику наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття. У першому розділі подано інформацію про утворення двух ворогуючих блоків, таких як Троїстий союз та Антанта. Ці два геополітичні блоки почали готуватися, до назріваючої кризи на балканському півострові. Вони робили це шляхом мобілізації своїх армій та зовнішної політики, зокрема за сприянням Великої Британії, яка в той час мала визначне місце в міжнародних відносинах. У другому розділі подано інформацію, про безпосередній вплив англійських політиків на боснійську кризу. Вони намагалися пом’якшити вплив цієї кризи на міжнародні відносини у світі. Шляхом домовленостей, між Османською імперією, Російською імперією та самою Боснією. Зокрема неодноразово намагалися знайти взаємовигідне рішення щодо компенсації Туреччині за втрачені території. Велика Британія проявила доброзичливе ставлення до Болгарії, яка проголосила свою повну незалежність. Завдяки дії Форин Офісу вдалося уникнути військового конфлікту між Сербією та Австро Угорщиною з участю Росії. Третій розділ присвячений періоду Балканських віїн у 1912-1913 рр. Ці військові конфлікти докоріно змінили міжнародне становище та ставлення країн одна, до одної. Бо кожна країна мала свої інтереси в ході цих віїн. що у свою чергу призвело до ослаблення Османської імперії та її витіснення з Балкан.
Keywords: Балканський півострів; криза; дипломати; військово-політичний союз; Антанта; Троїстий союз; Велика Британія