Психологічні детермінанти розвитку креативності у дітей дошкільного віку - Чемодурова, Ю. М.; Шмаль, О. Г. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті теоретично обґрунтовано психологічні детермінанти розвитку креативності у дітей дошкільного віку. Визначено, що креативність у цьому віці формується під впливом внутрішніх чинників, зокрема уяви, пізнавальної актив ності, емоційної відкритості, гнучкості мислення, ініціативності та самостій ності, а також зовнішніх умов, серед яких важливими є підтримувальна взаємодія з дорослими, розвивальне середовище, гра, театралізована діяльність і варіа тивні творчі завдання. Узагальнено наукові підходи до розуміння креативності дошкільника, охарактеризовано її провідні прояви в дошкільному віці та окреслено психолого-педагогічні умови, що сприяють розвитку творчої активності дитини. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання в роботі педагогів закладів дошкільної освіти, практичних психологів і батьків.
Keywords: креативність, дошкільний вік, психологічні детермінанти, творче мислення, емоційний розвиток, творча активність