Дворянство Ніжинського повіту Чернігівської губернії у ХІХ столітті: демографічне та економічне становище - Лейберов, О. О. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена вивченню демографічного та економічного стано- вища дворянства Ніжинського повіту Чернігівської губернії у ХІХ столітті на основі архівних документів. У статті розглянуті кількісні показники дворянського стану повіту. Простежені шляхи формування та фактори, що впливали на зміну чисельного складу місцевого дворянства. Зроблені висновки, що головними чинниками, що виступають регуляторами кількіс- ного складу дворянської верстви у повіті були військова та статська служба, а також законодавчі ініціативи та реформи центральної влади відносно вищого стану. Особлива увага приділена співвідношенню спадко- вого та особистого дворянства. Вивчена економічна база повітового дворянства початку століття, яка ґрунтувалася на володінні селянами-кріпаками. Розглянута динаміка дворянського землеволодіння у пореформений час, коли головною ознакою багатства стала земля. Проаналізовані зміни, які відбувалися у сфері приватної земельної власності. Дослідження показало, що Ніжинський повіт протягом усього ХІХ століт- тя залишався повітом дрібнопомісних та середньопомісних землевлас- ників. Відсоток багатих поміщиків був незначним, але зростав протягом усього століття.
Keywords: провінційне дворянство; демографія; землеволодіння; Ніжинський повіт