«Цілком надійна наукова сила…»: як Фрідріх Ернестович Відеман працював професором Історико-філологічного інституту князя Безбородька (1913–1915 рр.) - Смалій, К. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Стаття присвячена одному з цікавих епізодів історії Ніжинської вищої школи початку ХХ століття. На основі уважного вивчення залучених архівних матеріалів, автор розглянув «спробу» знаного філолога та палеографа Ф.Е. Відемана влаштуватись на професорську посаду та зайняти кафедру грецької філології у Ніжинському історико-філологічному інституті князя Безбородька. Автор докладно вивчив та дослідив біографію «претендента» на професорство. Відмітив його сильні сторони як науковця, проаналізував творчий доробок, обставини особистого життя та прийшов до висновку, що Ф. Відеман був цілком гідний зайняти вакантну посаду, разом з тим вивчення медичних документів претендента, дозволяють поставити йому діагноз повної непридатності для роботи з людьми, а особливо з молоддю. Помилки в роботі бюрократичної машини Російської імперії, допустили надзвичайно хвору людину до педагогічної роботи. Спроба швидко вирішити проблему, що виникла та зняти його з посади наштовхнулась на ті ж самі бюрократичні перепони та затягнулась в часі. Лише випадковість не дозволила «новому» професору інституту приступити до занять. Ф.Е. Відеман став однією з жертв патріотично налаштованої юрби та через свої антиросійські промови (що стали наслідком його збудженого емоційного стану) потрапив в арештантський дім. Таким чином Ф. Відеман спромігся стати екстраординарним професором Ніжинського інституту, не бувши у самому Ніжині та не прочитавши жодної лекції.
Keywords: Історико-філологічний інститут князя Безбородька, грецька філологія, професорська кафедра, Перша Світова війна, антинімецькі погроми