Місто Ніжин під час Східної (Кримської) війни 1853–1856 років - Лейберов, О. О. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
Стаття присвячена розгляду та аналізу соціально-економічного становища провінційного містечка Ніжин Чернігівської губернії у роки Східної (Кримської) війни у якій Російська імперія зазнала відчутної поразки і була змушена проводити так звані «Великі Реформи» Олександра ІІ. На основі нововведених у науковий обіг архівних джерел автор розглянув різні складові проблеми. Окрема увага присвячена вивченню соціальної структури міського населення. Широка статистична база, залучена автором, доводить, що основу міських мешканців складали представники двох по-датних груп – міщани та козаки. Кількість представників привілейованих соціальних груп, що складали верхівку міста, нараховувала лише кілька відсотків. Вивчена статево-демографічна структура населення міста у якій більшість складали чоловіки, що було обумовлено війною. З поміж різних етноконфесійних груп населення міста, окрема увага приділена грекам та євреям. Автор доходить висновку, що останні поступово витісняють греків з сфери міської торгівлі та промисловості. У свою чергу грецька община кількісно зменшується та втрачає всі свої економічні привілеї. Автор дослідження проаналізував всі сфери економічного розвитку міста – сільське господарство, торгівлю, промисловість та промисли. У результаті вивчення статистичних даним ми дійшли висновку, що Ніжин скоріше нагадував велике село. Тут переважало сільське господарство на яке були зорієнтовані всі інші галузі. Прибутки населення були незначними, а це унеможливлювало подальший розвиток економіки міста. Податки та грошові збори збиралися з населення регулярно й у повних обсягах. При цьому населення міста активно долучалося до різноманітних заходів губернської адміністрації з підтримки діючої армії.
Keywords: Ніжин; Кримська війна; соціально-економічне становище; сільське господарство; промисловість; торгівля; промисли