Формування емоційного інтелекту школярів на уроках літератури - Бондаренко, Ю. І. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Обрана проблема відповідає дисциплінарній природі уроків літератури, проте потребує вироблення спеціальних підходів для свого вирішення. Провідною ме тою дослідження є встановити основні стратегічні напрямки формування емоційного інтелекту засобами української літератури, окреслити види діяль ності, підпорядковані цьому процесу, визначити їх особливості та можливу ефективність. З допомогою методів теоретичного узагальнення та дидактич ного моделювання встановлено, що сюди входять: максимальна активізація принципу емоційності, традиційного для методики навчання літератури; поглиблений аналіз психоемоційних станів образів-персонажів; виявлення пафосу художнього твору як провідної внутрішньої настанови письменника, його емоційної спрямованості, яка підсилює ідейний зміст художнього тексту.
Keywords: емоційний інтелект, уроки літератури, принцип емоційності, образи персонажів, афективна сфера, пафос, навчальні ситуації