ЛІНГВОРИТОРИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ МОВИ НІМЕЦЬКИХ НОВИН У ВИСВІТЛЕННІ МІЖНАРОДНИХ ПОДІЙ - Пліско, Крістіна Миколаївна (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню лінгвориторичних характеристик мови німецьких новин у висвітленні міжнародних подій. Актуальність теми зумовлена зростаючою роллю медіа у формуванні суспільних уявлень про глобальні процеси та необхідністю комплексного аналізу мовних і риторичних механізмів впливу, що визначають інтерпретацію інформації масовою аудиторією. У роботі новинний дискурс розглядається не лише як засіб інформування, а й як інструмент когнітивного та риторичного моделювання подій. У результаті дослідження встановлено, що риторичний вплив у німецькомовному новинному дискурсі має системний характер і реалізується через взаємодію лексико-граматичних засобів та риторичних стратегій, при домінуванні логос-стратегії, підтримуваної етосом і, в меншій мірі, пафосом. Теоретичне значення роботи полягає в уточненні понятійного апарату лінгвістичної риторики та поглибленні уявлень про механізми медійного впливу. Практична цінність дослідження визначається можливістю використання його результатів у курсах медіалінгвістики, риторики, дискурс-аналізу та формуванні навичок критичного читання медійних текстів.
Keywords: етос, логос, лінгвістична риторика, лінгвориторичні стратегії, новинний текст, пафос, риторичний вплив