Творча співдружність співака та концертмейстера: художньо виконавський вектор - Гарбуз, Анастасія Юріївна (My University, 2025)
У теоретичній роботі магістерського творчого проєкту розглянуто художньо-виконавчі вектори творчої співдружності співака та концертмейстера. У роботі розкрито сутність концертмейстерства як спеціалізованої музично-виконавської діяльності, що виходить за рамки технічного супроводу та перетворюється на рівноправне співтворення. Проаналізовано еволюцію ролі концертмейстера від акомпаніатора до активного інтерпретатора та співавтора художнього образу. Особливу увагу приділено механізмам формування єдиного художнього задуму, технічним і комунікативним аспектам ансамблевої взаємодії, а також специфіці репетиційного процесу в вокальному жанрі. Робота доводить, що успішна творча співдружність ґрунтується на поєднанні високого професіоналізму, психологічної чутливості та здатності до гнучкої творчої комунікації, що в результаті забезпечує створення цілісного, емоційно переконливого художнього втілення музичного твору.
Keywords: творча співдружність, концертмейстер, співак-вокаліст, художньо-виконавчий аналіз, вокально-фортепіанний дует, інтерпретація твору, репетиційний процес, співтворчість, психологічна взаємодія