ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Аніщук, А. М. (My University, 2022)
Стаття присвячена професійній підготовці майбутніх фахівців дошкільної освіти в сучасних умовах. Актуальність дослідження пов’язана із реформуванням вищої освіти, внесенням змін до законів України «Про дошкільну освіту», «Про вищу освіту», затвердженням нових стандартів вищої освіти, зміною підходів до організації освітнього процесу в закладах вищої освіти. Виділено державні документи, в яких регламентовано сучасні вимоги до обов’язкових результатів навчання та компетентностей здобувачів дошкільної освіти, пріоритетні завдання підготовки майбутніх вихователів у закладах вищої освіти на сучасних засадах. Визначено аспекти наукових досліджень з даної проблематики. Проаналізовано наукові погляди щодо визначення сутності поняття «професійна підготовка майбутнього вихователя» під яким розуміється спеціально організований освіт- ній процес, спрямований на формування в майбутніх фахівців високого рівня готовності до ефективного здійснення професійної діяльності в галузі дошкіль- ної освіти. Розкрито зміст підготовки майбутніх фахівців дошкільної освіти; компетент- нісний підхід, що передбачає цільову орієнтацію процесу підготовки майбутнього педагога на засвоєння загальних та спеціальних компетентностей, значення практичної підготовки для формування професійної компетентності, що ґрунтується на здатності застосовувати теоретичні знання на практиці. Виділено особливості професійної підготовки з урахуванням вимог стандартів: оновлення змісту, методів, засобів і форм організації освітнього процесу в закладах вищої освіти; забезпечення компетентнісного підходу у формуванні загальних та спеціальних компетентностей, необхідних для майбутньої профе- сійної діяльності; розвиток соціальних навичок (soft skills), що сприяють самороз- витку та кар’єрному росту майбутнього педагога, інтересів та потреб, особистісних прагнень; застосування інноваційних технологій проведення за- нять з урахуванням принципів студентоцентрованого навчання; створення індивідуальної освітньої траєкторії через індивідуальний вибір здобувачами навчальних дисциплін в обсязі, передбаченому законодавством; налагодження плідної співпраці із роботодавцями.
The article is devoted to the professional training of future specialists in preschool education in modern conditions. The urgency of the study is related to the reform of higher education, amendments to the laws of Ukraine "On Preschool Education", "On Higher Education", approval of new standards of higher education, changing approaches to organizing the educational process in higher education institutions. State documents are regulated, which regulate modern requirements for compulsory learning outcomes and competencies of preschool students, priority tasks of training future educators in higher education institutions on a modern basis. Aspects of scientific research on this issue are determined. The scientific views on defining the essence of the concept of "professional training of future educators" which means a specially organized educational process aimed at forming in future professionals a high level of readiness for effective implementation of professional activities in preschool education. The content of training of future specialists of preschool education is revealed; competency approach, which provides a target orientation of the process of training future teachers to master general and special competencies, the importance of practical training for the formation of professional competence, based on the ability to apply theoretical knowledge in practice. The peculiarities of professional training taking into account the requirements of the standards are highlighted: updating the content, methods, means and forms of organization of the educational process in higher education institutions; providing a competence approach in the formation of general and special competencies necessary for future professional activity; development of social skills (soft skills) that promote self-development and career growth of the future teacher, interests and needs, personal aspirations; application of innovative technologies of conducting classes taking into account the principles of student-centered learning; creation of an individual educational trajectory through the individual choice of students of academic disciplines in the amount provided by law; establishing fruitful cooperation with employers.
Keywords: професійна підготовка; фахівці дошкільної освіти; здобувачі вищої освіти; освітні стандарти; професійна компетентність; заклад вищої освіти; освітня траєкторія; соціальні навички (soft skills)