Сімейно-шлюбні відносини другої половиниXVIII – першої половини XIX ст. на Лівобережній Україні (за матеріалами метричних книг) - Яговенко, Олександр Сергійович (My University, 2022)
Магістерська робота присвячена сімейно-шлюбним відносинам другої половини XVIII - першої половини XIX ст. на Лівобережній Україні (за матеріалами метричних книг). На підставі аналізу історіографії та джерельної бази доведено, що дана проблема не знайшла всебічного висвітлення у вітчизняній історіографії,охарактеризовано метричні книги, їх інформативність та особливості. Автором було розкрито основні етапи становлення сім'ї, розглянуто ключові аспекти сімейно-шлюбних взаємин, виокремлено особливості правового регулювання відносин, визначено сутність родинних зв'язків та віросповідання, виявлено спрямованість церковної політики на сімейно-шлюбні процеси, узагальнено особливості сімейно-шлюбних відносин окресленого періоду.
Keywords: сім'я; шлюб; церква; метричні книги; Лівобережна Україна