Перекладацькі традиції факультету іноземних мов Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя - Тезікова, С. В.; Шугалій, Н. Є.; Сливка, В. П. (НДУ ім. М. Гоголя, 2021)
У статті аналізуються та узагальнюються основні чинники формування перекладацьких традицій на факультеті іноземних мов Ніжинського дер- жавного університету імені Миколи Гоголя, які визначено в результаті проведеного дослідження з використанням комплексу наукових методів, а саме: вивчення та узагальнення позитивного досвіду, дискурсивного ана- лізу, порівняльно-історичного методу. У статті описано організацйно- педагогічні умови становлення і розвитку перекладацької школи та осо- бистісний внесок окремих представників факультету щодо формування традицій в їх історичній послідовності. Результати дослідження нада- ють змогу зрозуміти становлення унікальної школи з високими досяг- неннями в галузі перекладацької діяльності в Україні та поза її межами. Актуальність дослідження зумовлена тим, що на шляху реформування системи вищої освіти аналіз попереднього досвіду дозволяє усвідомлю- вати й обирати найбільш об’єктивні вектори ефективного втілення змін на сучасному етапі розвитку, не втрачаючи при цьому унікальності та особливостей як окремих освітніх явищ, так і освітньої традиції в цілому.
Keywords: українська перекладацька школа; перекладацькі традиції; авторська манера