Повстанська річкова війна на Дніпрі в 1919-1921 рр. - Луняк, Є. М.; Баров, В. В. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті досліджується річкова війна українських повстанських формацій та їх річкових флотилій в період 1919-1921 рр. як складова частина української військової історії та історії України доби Перших визвольних змагань 1917-1921 рр. в минулому. Річкові комунікації були вагомим фактором у тактиці, а інколи, й стратегії протиборчих сторін, зокрема різних повстанських загонів в період 1919-1921 рр. Одним з засобів контролю над водними комунікаціями ставали річкові флотилії. Наявність у найбільших повстанських з'єднань власних флотилій стала одним з факторів, який дозволяв їм вести більш маневрені військові дії та бути менш вразливими за несприятливих умов. Втім навіть повна чи часткова втрата повстанцями своїх флотилій не призводила до припинення ними річкової війни - бойових дій на Дніпрі.
In article "The rebel's river war on the Dnipro in 1919-1921" is aimed at the research of the river war of the Ukrainian rebel formations and their river flotillas in 1919-1921, as a part of the Ukrainian military history and the history of Ukraine during the first liberation struggle of 1917-1921. River communications were a significant factor in the tactics and sometimes in the strategies of the opposing sides, including various rebel groups during the 1919-1921. River flotillas became one of the means of control over water utilities. The largest rebel detachments had their own flotillas at their disposal, which became one of the factors that allowed them to conduct more maneuverable military actions and to be less vulnerable under adverse conditions. In fact, even a complete or partial loss of the rebels' flotillas did not lead to the termination of the river war - the hostilities on the Dnipro.
Keywords: річкова війна; Дніпровська флотилія; повстанський рух; river war; river flotillas; Dnipro flotilla