СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ВІКТИМІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ - Ступак, Сергій Сергійович (My University, 2023)
Науковий доробок полягає в теоретичному і експериментальному аналізі психологічних чинників виникнення віктимної поведінки студентів. Віктимність розуміється нами як сукупність властивостей людини, обумовлених комплексом соціальних, психологічних і біофізіологічних умов, що сприяють дезадаптивному стилю реагування суб'єкта, що приводить до збитків для його фізичного або емоційно - психічного здоров'я. Мета експериментальної частини роботи полягає в дослідженні схильністі до віктимної поведінки особистості в студентському віці та вивченні соціально-психологічних чинників її віктимізації та відповідно до неї окреслили ряд завдань. Для досягнення мети та виконання завдань дослідження було проведене емпіричне дослідження в ході якого використано психодіагностичну методику «Схильність до віктимної поведінки» Андроникова О.О., анкету розроблену нами спеціально для даного дослідження, напівпроективну методику «Незакінчені речення». Обробка даних здійснювалась методами математичної статистики, зокрема, було проведено кореляційний аналіз даних. Отримані результати стали суттєвою підставою для створення рекомендацій щодо заходів профілактики віктимізації особистості.
Keywords: особистість; учні; юнаки; віктимність; жертва; булінг; чинники