Антирелігійна пропаганда на шпальтах преси Чернігівщини на початку 30-х років XX ст. - Костів, М. Б. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
Стаття присвячена атеїстичній пропаганді в газетах Чернігівщи- ни на початку 30-х років XX ст. Антирелігійна тематика займає одне з ключових місць на шпальтах місцевих газет. В обласній та районній пресі масово публікуються статті, в яких різнобічно кри- тикується все пов'язане із релігійними почуттями людей. Кількість таких матеріалів значно зростає перед великими християнськими святами: Різдвом, Пасхою, Трійцею. Переважають статті, в яких критикується діяльність православної церкви. Також значний масив публікацій присвячений висміюванню юдаїзму та католицької церкви. В статті показана строкатість антицерковних матеріалів, що публікуються в тогочасній пресі. На шпальтах місцевих газет Чернігівщини часто з'являються матеріали антирелігійного зміс- ту, в яких висвітлюються події у різних країнах світу. Автори, вміщених у газети публікацій, намагаються показати негативний вплив релігії на всі сфери життя суспільства. В даній статті проаналізовано вплив такої пропаганди на широкі верстви насе- лення, її ефективність.
The article focuses on the atheistic propaganda displayed in the newspapers of Chernigiv region in the early 30's of XX century. Antireligious topics occupy one of the key places on the pages of local newspapers. In regional and district press the articles that criticize religious feelings of people from different points are massively published. The number of such materials grows considerably before major Christian holidays such as Christmas, Easter, and Trinity. In the analyzed newspapers the articles that criticize the activities of the Orthodox Church prevail. Also, a significant amount of publications is devoted to the ridicule of Judaism and the Catholic Church. The article shows the versatility of anti-church materials published in the press at that time. On the pages of the local newspapers of Chernihiv there are often materials of anti-religious content that cover events in different countries all over the world. The authors of the newspaper publications try to show the negative influence of religion on all levels of social life. This article analyses the influence and effectiveness of such propaganda on the general population.
Keywords: антирелігійна пропаганда; Чернігівщина; церква; anti-religious propagandа