Любомир Горницький: штрихи до творчого портрета відомого галицького піаніста - Осмачко, Ю. О. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті висвітлюється мистецька діяльність Любомира Горницького – вихованця Дрогобицької гімназії, видатного галицького піаніста, педагога, віце-президента Українського музичного інституту Америки. Зроблено спробу охарактеризувати основні віхи творчого життя митця та його педагогічні принципи. Постать Любомира Горницького вражає багатогранністю та глибиною мистецької натури. Навчаючись у провідних педагогів Німеччини та Іспанії, зокрема К. Арнольда, Розалії Шмідт, Йозефа Пембаура та Томаса Андраде де Сільва, він зумів перейняти найкращі риси кожного з них та набути неабиякої професійної майстерності. Як виконавець він прагнув принести у світ всю красу не тільки світового музичного мистецтва, а й україн-ського. Сольні виступи піаніста відбувалися в концертних залах Мюнхена, Парижа, Базеля, Роттердама, Лондона та інших містах Англії, а також у Нью-Йорку і Клівленді. Репертуар Л. Горницького складали твори компози-торів різних епох, жанрів та стилів, але найвагоміше місце він завжди відводив творам українських композиторів: В. Барвінського, В. Косенка, Л. Ревуцького та багатьох інших. Не менш важливе місце у розкритті творчого портрета митця посідає його педагогічна праця. Особливо цінною стала його авторська методика, яка базувалася на власному, так званому "психосемантичному" методі. Л. Горницький виховав цілу плеяду талановитих музикантів. Серед його уч-нів Люба Терлецька, Святослав Трофименко, Орест Попович, Марія Коханов-ська, Кіра Стеценко – племінниця відомого композитора Кирила Стеценка. Саме завдяки таким талановитим музикантам, як Любомир Горницький, та їхній плідній праці піаністичне мистецтво української діаспори займає гідне місце у світовому культурному просторі.
Keywords: Любомир Горницький; фортепіанна педагогіка