Цифрове освітнє середовище як чинник формування креативності студентів музичних спеціальностей - Дворник, Ю. Ф. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті актуалізовано проблему формування креативності здобувачів вищої освіти мистецьких спеціальностей в умовах цифровізації освітнього процесу. Обґрунтовано роль цифрового освітнього середовища як чинника розвитку креативності. Проаналізовано сучасні наукові підходи до визначення його сутності, функцій і можливостей у мистецькій освіті. Визначено педагогічний потенціал цифрових технологій у стимулюванні творчого мислення, активізації навчальної діяльності та забезпеченні умов для творчої самореалізації. Розкрито значення мультимодального навчання як засобу глибшого засвоєння навчального матеріалу. Окреслено можливості інтеграції цифрових і традиційних (акустич них) інструментів для розвитку інтерпретаційної варіативності та індивідуаль ного творчого стилю студентів. Узагальнено педагогічні умови та засоби ефек тивного використання цифрового освітнього середовища у фаховій підготовці студентів музичних спеціальностей. Виокремлено перспективні напрями подальших досліджень, зокрема розробку моделей інтеграції цифрових техноло гій та використання новітніх цифрових можливостей у мистецькій освіті.
Keywords: креативність, цифровізація, цифрове освітнє середовище, цифрові технології, мультимодальне навчання, педагогічні умови, музична освіта, студенти музичних спеціальностей, творча діяльність