Виникнення усташсько-домобранського руху та його програмні документи - Моціяка, О.П. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
Стаття присвячена виникненню усташсько-домобранського руху та ана- лізу його основних програмних документів. Автором усташство одночасно розглядається як національний хорватський рух та головна військова сила противників югославського режиму на чолі з Анте Павеличем. Проведено порівняльний опис різних версій дати утворення усташства: від свідчень безпосередніх очевидців згаданих подій (спогади Анте Павелича) до сучасних концепцій (Томіслав Йонич). Програмні документи ("Статут", "Усташсько- домобранські принципи" та безліч "Приписів") автор аналізує відповідно до правил національного хорватського руху, що зазначені в них. Таким чином, було виявлено особливості ідеології, політичних поглядів, ставлення до всього хорватського народу та інших націй, державного устрою майбутньої Хорватії, а також головні риси військової дисципліни в усташському війську, зовнішній вигляд членів руху та їх поведінку щодо один одного й ворогів. Переглядаючи документи, можна прийти до висновку, що усташський рух із самого початку прагнув до утворення незалежної хорватської держави. Стаття охоплює перший етап боротьби усташів на шляху до власної мети.
Keywords: усташі; домобранство; націоналізм; націоналістичний рух