Вплив метаболічно активних сполук на фізіолого-біохімічні показники сільськогосподарських рослин - Ващенко, Р. А.; Паливода, Ю. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Забезпечення високої урожайності та біологічної продуктивності сільськогосподарських культур продовжує бути ключовим завданням сучасного рослинництва. Одним із перспективних шляхів вдосконалення агротехнологій є використання метаболічно активних речовин у процесах вирощування сільськогосподарської продукції. Вони здатні значно активізувати фізіологічні та біохімічні процеси в рослинах, підвищувати їхню стійкість до стресових умов і сприяти забезпеченню високих показників врожайності. Особливу важливість має дослідження ефектив- ності застосування метаболічно активних речовин негормональної природи, що включають амінокислоти, вітаміни, сполуки, подібні до вітамінів, органічні кисло- ти та макроелементи, які беруть участь у ключових процесах метаболізму. Зазначені сполуки здійснюють важливі регуляторні та структурні функції, прямо впливаючи на інтенсивність фотосинтетичних процесів, активність ферментних систем, синтез білків, нуклеїнових кислот та вторинних метаболітів. Амінокислоти виконують не лише роль структурних компонентів білків, але також виступають як сигнальні молекули, що контролюють адаптивні реакції рослинних організмів. Вітаміни й сполуки з вітаміноподібними властивостями активно залучені до функціонування антиоксидантної системи, сприяючи захисту клітин від ушкоджень, спричинених оксидативним стресом. Органічні кислоти беруть участь у регуляції кислотно-лужного балансу, входять до метаболічних шляхів циклу трикарбонових кислот і забезпечують ефективну мобілізацію поживних елементів. Макроелементи відіграють ключову роль як невід’ємні складові біомолекул, визначаючи перебіг основних енергетичних та пластичних процесів у клітині. Питання щодо вивчення впливу метаболічно активних сполук на фізіолого-біохімічні показники сільськогосподарських рослин мають вагоме значення для наукового підґрунтя та розробки новітніх підходів до передпосівної обробки насіння і позакореневого живлення рослин, що, своєю чергою, дозволить збільшити продуктивність агроекосистем і забезпечити стабільність врожаїв.
Keywords: метаболічно активні речовини, обробка насіння, амінокислоти, вітаміни, органічні кислоти, макроелементи