Вторинний гендерно маркований оцінний компонент у лексикографічній структурі іспанської мовної особистості (на матеріалі зоометафор) - Пожидаєва, О. А. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Статтю присвячено вивченню когнітивно-семантичних механізмів формування вторинного гендерно маркованого оцінного компонента в структурі іспанської мовної особистості. На матеріалі дефініцій Тлумачного словника іспанської мови (DRAE) проаналізовано специфіку лексикографічного відображення концептуальних метафор із джереловим доменом ANIMAL / ТВАРИНА. У результаті декомпозиції словникових статей на конститутивний, формальний, цільовий та прагматичний підфрейми виявлено закономірності когнітивного наслідування інформації від основного значення зоосемізма до його похідного оцінного значення. Реконструйовано трирівневу ієрархію зооморфних оцінок іспанської мовної особистості, що дозволило верифікувати явища гендерної асиметрії та прояви патріархального андроцентризму в іспанській мовній культурі.
Keywords: іспанська мовна особистість, оцінний компонент, лексикографія, концептуальна метафора, фреймовий аналіз, підфрейм, зоосемізм, гендерна асиметрія