Фізіолого-біохімічні показники росту і розвитку озимого жита на різних етапах онтогенезу за дії метаболічно активних сполук - Куриленко, Антон Олегович (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, 2023)
В наш час продовольча безпека країни є одним з головних завдань аграрного сектору економіки України що формує фундамент незалежності та стабільності держави. Серед зернових культур, які традиційно вирощують в Україні важливе місце займає озиме жито, посідаючи друге місце в посівних культурах нашої країни після пшениці. Озиме жито є однією із найпоширеніших зернових культур в більшості агрокліматичних зон Європи. Для зони Полісся України озиме жито є дуже перспективною культурою, що пов’язано з його біологічними особливостями, зокрема, з достатньо високою адаптивною здатністю формувати врожаї на досить бідних ґрунтах. Серед озимих культур озиме жито характеризується високою морозостійкістю, менш вимогливе до вологи, ефективно використовує осінньо-зимові опади і краще витримує весняні посухи завдяки добре розвиненій кореневій системі. Одним із найбільш перспективних напрямків сучасних агротехнологій є використання біологічних препаратів та стимуляторів росту. Насіння є основною і життєво важливою складовою стійкого росту продуктивності сільського господарства, оскільки більше 90% продовольчих культур вирощуються із насіння. Тому одним із ефективних способів впливу на процеси росту і розвитку рослини, формуванню стійкості до різноманітних стресових факторів зовнішнього середовища, включаючи хімічні, фізичні та біологічні, є саме передпосівна обробка насіння препаратами біологічно активних речовин. На сьогодні застосовуються різні методи обробки насіння з використанням безпечних препаратів для людей, тварин та комах, ґрунтового покриву. Серед цих препаратів належне місце займають стимулятори росту, ефект від дії яких був продемонстрований на багатьох культурах. Вивчення механізмів дії метаболічно активних сполук для передпосівної обробки насіння на фізіолого-біохімічні показники росту і розвитку жита озимого на різних етапах онтогенезу обумовило актуальність наших досліджень.
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 091 – Біологія. Науковий керівник: Кучменко Олена Борисівна, доктор біологічних наук, професор
Об’єкт дослідження – особливості процесу росту і розвитку рослин жита озимого, формування врожайності та якості зерна залежно від передпосівної обробки насіння композиціями метаболічно активних сполук. Предмет дослідження – фізіолого-біохімічні показники росту і розвитку рослин жита озимого, елементи врожайності та якість зерна, композиції метаболічно активних сполук. Мета дослідження: вивчити фізіолого-біохімічні особливості росту і розвитку рослин жита озимого сортів Синтетик 38 і Забава за передпосівної обробки насіння композиціями метаболічно активних сполук.
Keywords: онтогенез; метаболічно активні сполуки; біохімія; озиме жито; біологія; Фізіолого-біохімічні показники; Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії