Біографія Михайла Івченка: питання достовірності джерел та їх верифікація - Семенюк, Є. О. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Статтю присвячено проблемі верифікації біографічних відомостей про Михайла Івченка. Дослідження ґрунтується на аналізі його свідчень у влас¬них автобіографіях, архівних матеріалів і публікацій у довідкових виданнях. Автор висвітлює ключові розбіжності у викладі письменником власного життєпису, зіставляючи автобіографії, і виявляє суперечності, зокрема щодо року народження, літературного дебюту, обставин навчання, та політичного тиску. Окрему увагу приділено питанню дати народження М. Івченка, яка ва-ріюєть¬ся між 1890 і 1882 роками в різних документах, посвідченнях, партій¬них квитках та навіть судових матеріалах справи так званої Спілки визво¬лення України, а в окремих документах дата взагалі виправлена. Спира¬ючись на офіційні записи, насамперед метричну книгу, автор дово¬дить, що загально¬визнаний і формально закріплений у науковій традиції все-таки 1890 р. є коректним. Водночас досліджується можливість свідомого коригування автобіографічних даних самим письменником. Висновки дослідження підкреслюють важливість критичного підходу до вив¬чення біографічних джерел, необхідність врахування історичного кон¬тексту та політичних обставин при реконструкції життєписів письменників.
Keywords: Михайло Івченко; біографія; автобіографія; літературний дебют; верифікація джерел; дата народження; СВУ