ФОРМУВАННЯ ТРАВМОЧУТЛИВОЇ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Бублик, Анна Сергіївна (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота спрямована на теоретичне й емпіричне визначення умов ефективного менеджменту психологічного здоров’я персоналу організацій сфери освіти в умовах війни в Україні. Об’єкт дослідження – психологічне здоров’я персоналу закладу освіти. Предмет дослідження – соціально-психологічні умови ефективного менеджменту психологічного здоров’я персоналу в умовах війни в Україні. Мета дослідження – створення моделі ефективного менеджменту психологічного здоров’я на основі визначення соціально-психологічних умов, які попереджають виникнення дезадаптації у персоналу закладів освіти в наслідок дії хронічних стресорів війни. Практична значущість. Шляхом емпіричного дослідження визначено стан психологічного здоров’я персоналу організацій освіти, виявлено особливості організаційного середовища з точки зору підтримки працівників, які мають травмівний досвід війни, а також визначено залежність психологічного здоров’я працівника від типу культури організації. На основі теоретичного аналізу та емпіричних результатів розроблено тренінг для менеджерів освіти, що підвищує їх травмопоінформованість та формує уміння створювати сприятливе для психологічного здоров’я персоналу організаційне середовище. У вступі визначено актуальність теми, об’єкт, предмет, мету дослідження, завдання, гіпотезу та методи дослідження. Окреслено наукову новизну, теоретичне та практичне значення дослідження. Подано інформацію щодо бази проведення дослідження та короткий опис апробації результатів. У першому розділі на основі теоретичного аналізу науково-психологічних підходів визначено сутність поняття «психологічне здоров’я»; проаналізовано концепції «здорова організація», «організація чутлива до добробуту», «травмопоінформована організація» та можливості салютогенного підходу до створення середовища сприятливих для психологічного здоров’я персоналу; з’ясовано основні підходи до формування організаційної культури чутливої до травмівного досвіду суб’єктів освітнього процесу. У другому розділі проведено емпіричне дослідження сформованості травмочутливості організаційної культури освітніх закладів в умовах воєнного стану, що дозволило отримати об’єктивні дані про стан психологічного благополуччя працівників освіти та рівень розвитку травмочутливих практик в організаціях. Розроблені теоретичні положення та практичні рекомендації можуть стати основою для подальшого розвитку травмоінформованого підходу в українській освітній системі та сприяти створенню більш підтримуючого та безпечного середовища для всіх учасників освітнього процесу. Робота містить: вступ, два розділи, висновки до розділів, загальний висновок, список використаних джерел. Загальний обсяг роботи складає 72 сторінки.
Keywords: психологічне здоров’я; здорові організації; травмопоінформована організація; резилієнтність; посттравматичний ріст; учасники освітнього процесу; заклад освіти; безпечне середовище