Повість «ТАРАС БУЛЬБА» Миколи Гоголя – сюжетна основа української класичної героїчної опери - Кузик, В. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
У статті висвітлено історію створення трьох редакцій героїчної опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка на основі сюжету повісті Миколи Гоголя, яку здійснили поет Максим Рильський (лібрето) і композитор Левко Ревуцький (музичний текст) у 1936–1955 роки (оркестровка Бориса Лятошинського).
Keywords: повість «Тарас Бульба» М. Гоголя; українська опера; музична драма; редакція оперного твору; увертюра; постановка спектаклю; критика прем’єри; рефлексії