ЯКІСТЬ МОЛОДІЖНОЇ РОБОТИ: ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ - Дзюба, Н. В. (My University, 2022)
Молодіжна робота в Україні перебуває на стадії активного розвитку та складного процесу систематизації та формалізації зв’язків суб’єктів молодіжної роботи, які утворюються в процесі її реалізації. Постійний процес генерування, розподілу і використання людських, матеріальних і фінансових ресурсів для надання можливості молоді розвиватись самостійно на стійкій основі піднімає питання якості молодіжної роботи та передбачає постійне оцінювання її ефективності. Питання ефективності молодіжної роботи залишаються актуальними і під час воєнного стану. Оформлення, стабілізація та легалізація молодіжної роботи потребують вироблення певної системи уявлень щодо якості молодіжної роботи взагалі, що дозволить в свою чергу виробити ефективні механізми оцінювання її компонентів в комплексі. Метою дослідження є аналіз сутності якості молодіжної роботи, її оцінювання через показники й індикатори якості молодіжної роботи та окреслення підходів до оцінювання результатів та процесу роботи з молоддю. Якість залежить від двох складових: умов середовища (зокрема, громади, на території якої проводиться молодіжна робота) та робочих процесів та методів, які використовуються для реалізації певного конкретного проєкту. Використання добре структурованого підходу до якості дозволить і полегшить узгоджені зусилля всіх зацікавлених сторін, уможливлюючи спільну роботу в одному напрямку. Результати роботи з молоддю можна розділити на дві різні категорії – кількісні результати та якісні ефекти. У сукупності вони призводять до більш загальних результатів, пов’язаних з поведінкою чи становищем молодих людей у суспільстві загалом. Показники якості мають бути орієнтирами, за допомогою яких можна порівняти, проаналізувати та оцінити результати роботи з молоддю. Необхідність узгодження наявних ресурсів та підтримки, які доступні для роботи з молоддю, і стабільно зростаючих очікувань від молодіжної роботи акцентує увагу на механізмах оцінки якості молодіжної роботи, формування як кількісних, так і якісних показників для результатів молодіжної роботи. Використання систематичного та цілісного підходу до якості, що охоплює весь контекст молодіжної роботи допоможе підвищити якість. З огляду на цілісного підходу до якості молодіжної роботи, концепція показників є ключовим елементом розвитку якості.
Youth work in Ukraine is developed actively last years. The relations between the subjects of youth work are systematized and formalized. youth Sustainable Development is able in a continuous process of generation, distribution and use of human, material and financial resources. It raises the issue of the quality of youth work and involves constant evaluation of its effectiveness. Formalization, stabilization, and legalization of youth work require the development of a certain system of ideas about the quality of youth work in general. It will allow to develop effective mechanisms for evaluating its components in a complex in turn. The purpose of the study is to determine the quality of youth work, its evaluation through indicators, and to outline approaches to evaluating the results and process of youth working. The quality of work with youth depends on two components: environmental conditions and work processes and methods used to implement a particular project. Using a well structured approach to quality will enable and facilitate a concerted effort by all stakeholders, allowing them to work together in the same direction. The results of youth work can be divided into two categories – quantitative results and qualitative effects. They both lead to more general outcomes related to the behavior or position of young people in society. Quality’s indicators should be benchmarks against which to compare, analyze and evaluate the results of youth work. The need to coordinate available resources and support for youth work and the ever increasing expectations from youth work emphasize the importance of mechanisms for assessing the quality of youth work, the formation of both quantitative and qualitative indicators of the results of youth work. Using a systematic and holistic approach to quality that covers the whole context of youth work will help improve quality of youth work. Given the holistic approach to the quality of youth work, the concept of indicators is a key element of quality development.
Keywords: молодіжна робота; ефективність молодіжної роботи; якість молодіжної роботи; показники якості роботи з молоддю