Структурно-семантичні особливості складних синтаксичних конструкцій у художньому мовленні Гр. Тютюнника - Середюк, Аліна Сергіївна (My University, 2020)
Робота присвячена аналізу складних багатокомпонентних речень із різними видами зв’язку між предикативними частинами у художньому мовленні оповідань та новел Григора Тютюнника. Складна ускладнена конструкція – характерна ознака писемного мовлення письменника. Структура цих моделей має стійкі схеми будови, які є результатом історичного розвитку синтаксичної системи української мови, звідси окреслено еволюції лінгвістичних поглядів на природу складного неелементарного речення, розкрито семантичне значення цих синтаксичних одиниць, розглянуто класифікації мовознавців, проаналізовано семантико-синтаксичну актуалізацію складних утворень з різними видами зв’язку, з’ясовано особливості реалізації структурних схем і способи їх комбінації у багатокомпонентних конструкціях, визначено домінантні моделі в ідіостилі Григора Тютюнника.
Науковий керівник - к. філол. н., доц. кафедри української мови та методики її навчання Вакуленко Г. М.
Keywords: Багатокомпонентне складне речення; ідіостиль Григора Тютюнника