ПРОБЛЕМИ ІСТОРІЇ ВЕЛИКОБРИТАНІЇ В ШКІЛЬНОМУ КУРСІ ІСТОРІЇ 10-11 КЛАСІВ - Чаленко, Валентин Володимирович (My University, 2024)
У магістерській роботі досліджено особливості викладання історії Великої Британії XX-XXI століть у курсі всесвітньої історії для 10-11 класів закладів загальної середньої освіти України. Проаналізовано місце британської історії в шкільній програмі, виявлено проблеми її викладання та запропоновано шляхи вдосконалення навчального процесу. Робота складається з чотирьох розділів. У першому розділі розглянуто роль Великої Британії у світовій історії та значення вивчення британського досвіду для розуміння глобальних історичних процесів. Другий розділ присвячено аналізу структури та змісту шкільної програми з всесвітньої історії для 10-11 класів. У третьому розділі досліджено проблеми висвітлення британської історії в підручниках та труднощі її вивчення учнями. Четвертий розділ містить методичні рекомендації щодо викладання, пропозиції інноваційних підходів та розробку додаткових матеріалів для поглибленого вивчення історії Великобританії. Особливу увагу приділено актуалізації навчального матеріалу в контексті сучасних українсько-британських відносин та ролі Великої Британії у підтримці України під час російської агресії. Запропоновано комплекс інноваційних методів викладання з урахуванням реальних можливостей українських шкіл та викликів воєнного часу.
Keywords: історія Великої Британії; методика викладання історії; шкільна програма; інноваційні методи навчання; українсько-британські відносини