Особливості професійної підготовки юристів у закладах вищої освіти України в умовах війни - Пілюгіна, Т. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті визначено, що особливостями професійної підготовки юристів у закладах вищої освіти в Україні під час воєнного стану є оптимізація мережі університетів, які готують майбутніх правників, модернізація змісту освіти, практична орієнтованість навчання, цифровізація, інтернаціоналізація і психоло гічна підготовка майбутніх фахівців. Проаналізовано, що оптимізація передбачає реформування освіти через об’єднання юридичних університетів для підвищення якості навчання та ефективності його фінансування. З’ясовано, що модернізація змісту освіти полягає в актуалізації навчальних програм, тобто в оновленні змісту освіти відповідно до сучасних вимог. Досліджено, що практична орієнто ваність освіти, перш за усе, полягає у волонтерстві. Вивчено, що цифровізація навчання передбачає його гнучкість, інтернаціоналізація виступає процесом інтеграції в освіту міжнародних і міжкультурних стандартів її якості, а психо логічна підготовка майбутніх фахівців з права спрямованою на формування моральної стійкості і здатності ефективно діяти в умовах війни.
Keywords: професійна підготовка фахівців, юрист, заклад вищої освіти, війна, воєнний стан, оптимізація, модернізація, практична орієнтованість, цифровізація, інтернаціоналізація, психологічна підготовка