Випускники Ніжинської вищої школи – фольклористи, етнографи, краєзнавці - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті вперше в комплексі висвітлюється діяльність окремих випускників Ніжинської вищої школи, зокрема випускників Фізико-математичного ліцею (1832–1840) – братів Олександра, Костянтина Сементовських, Історико-філологічного інституту – Олександра Малинки та Інституту народної освіти – Гаврила Богуна, які кожний у свій час присвятили своє життя вивченню народної творчості та етнографії різних районів Полісся України та Білорусі. Їх наукові напрацювання збагатили науку, дали можливість розкрити регіональну культуру на прикладах, які раніше не були відомі.
Keywords: Ніжинська вища школа; краєзнавство; фольклористи