Виставково-ярмаркове мистецтво Ніжина в контексті етнографічного краєзнавства Лівобережної України - Рибак, А. А. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті досліджується історія та сьогодення виставково-ярмаркового мистецтва Ніжина. Аргументовано актуальність досліджень ярмаркового руху як потребу відновлення історично давніх й нових ярмаркових проєк- тів у контексті культурно-мистецької творчості мешканців великих, малих міст, селищ регіонів України. Акцентовано увагу на виставково- ярмарковій діяльності для вітчизняних організацій і компаній як однієї з форм презентації власних розробок для покупців, зацікавлення інвесторів. Стверджено проведення виставково-ярмаркових заходів у світі як одного з ефективних видів реклами власної продукції, об’єктивного чинника роз- витку торговельно-економічних відносин, творчого взаємообміну, збага- ченню культурно-мистецького досвіду громад у галузях економіки, між- культурних комунікацій. Охарактеризовано в контексті етнографічного краєзнавства Лівобережної України хронологічний, суспільно-культурний взаємозв’язок традицій з сьогоденням у проведенні Покровського ярмарку Ніжина, його географічну зручність у розвитку торговельно-економічних відносин Чернігівщини. Виокремлено націотворчу й культурно-виховну функції козаків сотень Ніжинського полку – учасників Покровського ярмар- ку: час проведення на Свято Покрови пресвятої Богородиці, покровитель- ниці українських козаків, численні локації виставково-ярмаркової продукції підприємців-ніжинців, гостей міста з різних куточків України, святково- урочисті заходи, змагання. Проаналізовано діяльність Благодійного фонду «Копиця» в контексті пошуку, підтримки юних талантів, учасників Ніжинського Покровського ярмарку. Представлено в ярмаркових заходах сьогодення концерти самодіяльності за участю дитячих, молодіжних, дорослих музично-інструментальних, вокальних, хорових фольклорних гуртів, колективів, солістів міста.
Keywords: виставково-ярмаркове мистецтво; Ніжин; Благодійний фонд «Копиця»; м’які іграшки