Спадщина архієпископа Чернігівського та Новгород-Сіверського Лазаря Барановича (1615–1693): проблеми виявлення та перспективи дослідження - Ребенок, В. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Стаття присвячена спадщині видатного представника українського духовенства другої половини XVII ст., чернігівського архієпископа Лазаря Барановича. У статті підкреслюється багатоаспектність цієї спадщини, її зв’язок з нашим сьогоденням. Автором статті було представлені неоднозначні оцінки архієпископа в історіографії, які засвідчують досить поверхове розуміння істориками цієї ключової постаті часів Гетьманщини. Тільки зібравши всю можливу джерельну базу, можна зробити об’єктивну оцінку особи архієпископа, його суспільно-політичних поглядів. Однак перед дослідниками постає серйозна проблема зібрати розпорошену між різними науковими закладами та установами не тільки України, а й сусідніх держав спадщину архієрея. У статті висвітлюються проблеми, пов’язані з виявленням спадщини Л. Барановича, та запропоновано кроки, необхідні для подолання цих проблем. Представлено проєкт присвячений поверненню втраченої спадщини видатного українця та висвітлено попередні результати його реалізації. Автором визначено основні осередки збереження спадщини архієпископа в Україні, представлено виявлені в них матеріали щодо життя і діяльності чернігівського архієрея. Окреслено подальші необхідні кроки з виявлення, дослідження й оприлюднення архівних, речових матеріалів Лазаря Барановича.
Keywords: XVII ст.; архієпископ; спадщина; Лазар Баранович; музеї; архіви; фонди; Чернігів; Чернігівщина; Україна