Господарський стиль старообрядця-підприємця у XIX ст. (на прикладі Чернігівської губернії) - Крупенко, О. В. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
У статті визначено особливості підприємницькоїкультури старооб- рядців у XIX ст., охарактеризовано основні напрямки їх господарської діяльності. Мова йде про особливу етноконфесійну групу населення. На прикладі Чернігівської губернії показано бажання старовірів збе- регти національні традиції шляхом активної діяльності. Релігійний кодекс прихильників старої віри став сильною мотивацією для їх підприємництва. Визначено роль праці у формуванні та ретрансля- ції конфесійної ідентичності у представленні їх релігійної общини. Авторка доводить, що у процесі становлення старообрядства як соціокультурного і релігійного феномену склалася особлива госпо- дарська етика, яка культивувала поняття: праця, багатство, ділова репутація
The article defines the entrepreneurial culture of the old believers in the XIX century, describes the main directions of their economic activities. It is referred to the particular ethno-confessional group of the population. On the example of Chernihiv province, the desire of the conservatives to preserve national traditions through vigorous activity is shown. A religious code of the supporters of the old faith was a strong motivation for their entrepreneurship. The role of labor in shaping and relaying confessional identity in the performance of their religious community is defined. The author proves that in the process of formation of the old believers as a socio-cultural and religious phenomenon was formed a special economic ethics, which cultivated the concepts of labor, wealth, business reputation
Keywords: Чернігівська губернія; етноконфесійна група; підприємницька культура; релігійна община; Chernihiv province; ethno-confessional group; old believers; religious community