Будні та свята чехословацьких добровольців у Пирятині - Головко, Г. І.; Руднєва, М. Г. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті висвітлюється повсякденне життя в невеличкому повітовому місті Пирятин Полтавської губернії військовослужбовців Чехословацького армійського корпусу. Архівні документи, історичні нариси, фотоілюстра- ції представлено в контексті служби, умов побуту солдат 6-го стрілецького Ганацького полку Другої дивізії. Деталізація та конкретизація фактів, подій, персоніфікація командного складу військ Чехословацького армійського корпусу допомогла створити реальну картину побуту, соціального ото- чення, форм служби армійців, умов, у яких їм доводилося проходити службу із серпня 1917 до березня 1918 р. Значна увага приділяється їх взаємовід- носинам з місцевими жителями, урядовцями та представниками радян- ської влади, щоб повернути солдат братніх чеського та словацького народів часів Першої світової війни на сторінки історії Пирятина. Їх повсякдення – свята і будні, – записане полковими літописцями, сьогодні допомагає нам краще зрозуміти самих себе, знайти своє місце в спільному європейському домі. Зібрані ж ними джерела в перспективі можуть допо- могти в реставрації містечкової історії не тільки Пирятина, але й Яготи- на, Гребінки, Борисполя, Баришівки, Києва і багатьох інших українських міст, містечок та сіл, де зароджувався бойовий шлях чехословацьких легіонів.
Keywords: Друга чехословацька дивізія; Шостий чехословацький Ганацький полк; Перша світова війна