Поєднання слова, ритму і руху: від погляду на міжпредметні зв’язки О. Ростовського до логоритміки в навчанні музики - Михаськова, М. А. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті розглядається проблема поєднання слова, ритму і руху як важливого чинника організації сучасного освітнього процесу в галузі музичного мистецтва. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю впровадження інтегратив них підходів до навчання, що відповідають сучасним освітнім тенденціям та сприяють формуванню цілісного художнього мислення учнів. Здійснено аналіз науково-педагогічних поглядів О. Ростовського щодо міжпредметних зв’язків і ролі синтезу музичного, мовленнєвого та рухового компонентів у музичній діяльності. Метою статті є класифікація та систематизація вправ з ритміки та логоритміки з урахуванням зазначених зв’язків. Запропоновано авторський підхід до поділу вправ на ритмічні та логоритмічні, що узгоджується з класифіка цією музично-ігрових розминок О. Ростовського. Доведено, що використання таких вправ сприяє розвитку ритмічного чуття, мовлення, координації рухів, а також виконує функцію запобігання втомлюваності учнів. Обґрунтовано, що ідеї вченого зберігають актуальність і знаходять подальший розвиток у сучасній музично-педагогічній практиці.
Keywords: методика навчання музики, розвиток мовлення, ритмічне виховання, рух, ритміка, логоритміка