Практичні питання формування вибіркових сукупностей у STATISTICA. - Фетісов, Валерій Сергійович (Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Сучасний світ – це світ інформації. Завдяки використанню Інтернет користувачі отримали доступ до величезних обсягів найрізноманітніших даних. Але ці дані стають по справжньому корисними тільки після того, як виявляються існуючі в них закономірності, що дозволяє надалі застосовувати їх у практичній діяльності. Зрозуміло, що розуміння сутності даних можна розкрити тільки після проведення їх статистичного аналізу. Але аналіз великих обсягів даних вимагає застосування обчислювальної техніки. При цьому використання програмного забезпечення загального призначення на зразок Excel не завжди дозволяє вирішити конкретне завдання статистичного аналізу. У цьому разі дослідники мають вміти користуватися спеціалізованим програмним забезпеченням – статистичними пакетами обробки даних, серед яких є два беззаперечних лідери – STATISTICA та SPSS. У статті розглядається робота із STATISTICA. Використання пакету STATISTICA може суттєво прискорити, а – головне – зробити більш якісним статистичний аналіз даних. Не завжди у дослідника є можливість працювати з усією сукупністю даних, через що доводиться використовувати частину даних, тобто вибіркову сукупність, на підставі якої і робляться надалі висновки відносно усієї (генеральної) сукупності в цілому. Досить часто взагалі досліднику потрібно відібрати тільки певну частину даних з наявних даних. Питання роботи з вибірковою сукупністю у статистиці розглядаються в окремому розділі: вибірковому методі, а способи формування вибіркових сукупностей є одним з підрозділів вибіркового методу. Під час проведеного дослідження розглянуто способи формування як шляхом створення підмножин, так і за допомогою механізму створення випадкової вибірки за різними варіантами з існуючих робочих таблиць даних. При цьому наведені приклади застосування з цією метою умов користувача і вбудованої мови STATISTICA, завдяки чому можна сформувати дуже гнучкі умови відбору спостережень до вибірки. Застосовуючи алгоритми, наведені у статті, дослідники, навіть добре не обізнані з роботою пакету, можуть достатньо просто сформувати необхідні вибіркові сукупності для вирішення практичних завдань.
Keywords: вибірковий метод; вибірка; вибіркова сукупність; підмножина; статистичний пакет STATISTICA; STATISTICA; статистика