Зв’язок гематологічних показників з рівнем вітаміну D у жінок в першому триместрі вагітності в різних вікових групах - Козлова, Д. С.; Кучменко, О. Б. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2024)
Вітамін D є важливим регулятором багатьох фізіологічних процесів, включаючи метаболізм кальцію, підтримання здоров’я кісткової системи, функціонування імунної системи та процеси еритропоезу. Дефіцит вітаміну D у вагітних жінок може впливати на показники крові, зокрема, викликати анемію та порушення метаболізму заліза. Наявність зв’язку між рівнем вітаміну D та гематологічними показниками у вагітних потребує подальшого дослідження. Метою даного дослідження було оцінити зв’язок між рівнем вітаміну D (25(OH)D) та гематологічними показниками у жінок в першому триместрі вагітності в різних вікових групах. В дослідженні взяли участь 142 вагітні жінки, які були обстежені протягом квітня-травня 2024 року. Учасниць дослідження поділено на чотири групи за рівнем 25(ОН)D у крові та на дві вікові групи для аналізу змін в гематологічних показниках. Було виявлено, що низькі рівні вітаміну D асоціюються зі зниженням показників гемоглобіну, еритроцитів, гематокриту та середнього об’єму еритроцитів, особливо в групі з дефіцитом вітаміну D (< 10 нг/мл). Також виявлено тенденцію до зниження кількості лейкоцитів та тромбоцитів зі збільшенням рівня вітаміну D. Дефіцит вітаміну D може негативно впливати на гематологічні показники у вагітних жінок. Зокрема, вагітні з рівнем вітаміну D понад 30 нг/мл мали кращі гематологічні показники, що вказує на необхідність контролю та корекції дефіциту вітаміну D під час вагітності.
Keywords: вітамін; вагітність; гематологічні показники (еритроцити, лейкоцити, тромбоцити, гемоглобін); анемія; еритропоез