Всі «Оскари» українського кінематографа - Корнєєва, Л. Л. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті йдеться про нагороди кінопремії «Оскар», отримані представниками України. Першими двома перемогами української кінематографії стали нагороди в так званих «технічних» номінаціях, здобуті у 2006 році. А. Кокуш, Ю. Поповський та О. Золотарьов отримали тоді нагороди в категорії «Науково-інженерна премія». У публікації розповідається про історію технічних номінацій Academy Awards, особливості визначення переможців та вручення нагород. Першим же українським «Оскаром» саме за фільм стала перемога у 2024 році фільму режисера М. Чернова «20 днів у Маріуполі» в номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм».
Keywords: український кінематограф; кінопремія «Оскар»; технічні номінації премії «Оскар»; «20 днів у Маріуполі»; Мстислав Чернов; Анатолій Кокуш