"Сіра зона" як варіація життя війни-без-війни (на матеріалі роману А. Куркова "Сірі бджоли") - Ісаєнко, К. П. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
У статті розглянуто особливості життя персонажів роману А. Куркова "Сірі бджоли" в умовах "сірої зони" і воєнного часу в Україні, що стає ознакою сучасності, представлено основні чинники та особливості літературного опису війни як стану "сірої зони". Аналізуються традиційні погляди на канон як репрезентацію визначених, естетично узагальнених та класифікованих суспільством текстів. З іншого боку, розглядається ідея перегляду канонічних творів та його залежність від низки позалітературних чинників.
Keywords: проза; роман; війна; естетичне