НІЖИНСЬКИЙ ПЕРІОД БІОГРАФІЇ ПАВЛА ПЕРВОВА (1878–1882) - Кириленко, С. О.; Лейберов , О. О. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
В статті розглянуто Ніжинський період життя і діяльності відомого освітянина, філолога, латиніста, перекладача та видавця творів давньогрецьких авторів Павла Дмитровича Первова (1860–1929 рр.). На основі архівних матеріалів з фондів Музейного комплексу Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та фондів Відділу забезпечення збереженості документів Державного архіву Чернігівської області в місті Ніжині, було виявлено комплекс докумен тальних джерел, що пов’язані з періодом життя та навчання в стінах Історико філологічного інституту князя Безбородька майбутнього вченого. Це був час, де за словами одного з його однокурсників, Павлу Дмитровичу вдалося «не лише зберегти священний вогонь запаллений у стінах рідної alma mater, а й своєю пристрасною любов’ю до науки, своєї професі,ї стати не лише видатним вченим, а й залишитись справжньою людиною». Будучи людиною складної долі, він, завдяки своїм природнім талантам та наполегливій праці зміг досягти вершин у різних наукових галузях. Авторам публікації вдалося з’ясувати місце та час народження науковця, його соціальне походження, які до цього були не відомі широкому науковому загалу. «Ніжинський» періоду життя Павла Первова – час становлення його як дослідника. Тож вдалося виявити ряд цікавих сюжетів з його особистого та студентського життя, простежити особливості стосунків з викладачами та товаришами по навчанню. Після отримання атестату про закінчення інституту, він більше жодного разу не був у Ніжині, але підтримував теплі стосунки з однокурсниками, викладачами та навчальним закладом у якому здобув вищу освіту і де відбувалося його становлення як особистості, де він набув нових якостей свого характеру, які допомагали йому у подальшому житті та науковій діяльності. У інституті ним були зроблені перші переклади та написані наукові праці, що побачать світ вже після закінчення навчання.
Keywords: Павло Первов; Історико-філологічний інститут князя Безбородька; Ніжинська вища школа; вища освіта; наука; освітній заклад; освітній простір; історія повсякдення; просопографія; студентство